zondag 8 maart 2009

Waarom opwarmen?

Als trainer krijg ik vaak de vraag waarom we steeds opwarmen voor een trainingen of een wedstrijd. Hieronder leg ik kort uit waarom opwarmen belangrijk is!

Het doel van de opwarming is om je prestaties te verbeteren en te vermijden dat je gekwetst raakt. Bij de opwarming is het dan ook belangrijk dat alle oefeningen goed worden uitgevoerd!

Indien je goed opwarmt, zal de temperatuur van je spieren stijgen. Hierdoor zullen de bloedvaten uitzetten. Zo komen er meer goede stoffen toe in de spieren (zuurstof), worden de slechte stoffen rapper weggevoerd en worden er minder afvalstoffen gevormd(zoals melkzuur). Hierdoor beschikken je spieren over meer energie!

Niet alleen je spieren halen voordeel uit de verhoogde temperatuur, maar ook je hart en longen halen er voordeel uit! Je hart zal sneller gaan kloppen en zal per slag meer bloed rondpompen. Zo krijgen de spieren meer en sneller bloed!

Door de opwarming van de spieren, worden ze ook elastischer. Zo heb je veel minder kans dat je gekwetst raakt. (bijvoorbeeld een spierscheur). Hierdoor zal je ook leniger zijn tijdens de training of de wedstrijd!

Een goede opwarming kan ook helpen bij de mentale voorbereiding. Als je goed voelt en je veel zelfvertrouwen hebt, zal je immers beter presteren!

Tot slot mag je ook met opwarmen niet overdrijven. Een 20-tal minuten volstaat voor een goede opwarming.

Dieter